Het leven als reis | Joep Dohmen

‘Wie een doel heeft om voor te leven, vindt altijd wel een weg’ aldus Friedrich Nietzsche.

Een filosofische week over moderne levenskunst.

Joep Dohmen traint je in je zoektocht naar antwoorden op de grote levensvragen. Wat betekent het om 'goed' te leven? Hoe geef je vorm aan je leven?

Je bent welkom van 24 tot en met 30 mei 2020

Joep Dohmen in één van zijn columns over 'Het leven als reis':
'De tijd speelt een magische rol in ons leven. Het meeste dominante aspect van de tijd is vandaag ongetwijfeld dat van de versnelling. De huidige versnelling geldt voor de economie, waarin investeringen zo snel mogelijk moeten renderen, maar ook voor wetenschappelijke kennis, communicatie, vervoer, tot en met omgangsvormen en relaties. Zygmunt Bauman, de onlangs overleden socioloog, sprak van ‘liquid love’, ‘liquid life’ en ‘liquid fear’. Volgens hem is de moderniteit in alle opzichten vloeibaar geworden en dat jaagt mensen schrik aan. Wat is er nog houdbaar aan ons eigen leven?

Sommige auteurs houden ons voor dat we moeten onthaasten, andere dat we flexibel moeten blijven, weer andere dat rusteloosheid er nu eenmaal bij hoort. Zelf blijf ik liever trouw aan de visie van Martin Heidegger. Volgens hem zijn wij ‘tot de dood’. Onze menselijke eindigheid roept ons op tot een authentieke manier van leven. Wie ben ik geweest als ik sterf? Heb ik mijn leven serieus genomen of ben ik mezelf uit de weg gegaan? Vandaag betekent authentiek leven: regelmatig vertragen; je afvragen waar je vandaan komt; zorgen dat je toekomst geen vlucht naar voren wordt. Het vraagt moed en geduld om te ontdekken waar jouw bestemming ligt. Wie authentiek leeft, blijft behouden ook in de meest vloeibare tijden'.

Joep Dohmen heeft 5 columns geschreven rond het thema 'Het leven als reis'. Zijn columns worden binnenkort in boekvorm uitgegeven. Je krijgt de 5 columns digitaal toegestuurd als je een mailtje stuurt naar

In deze cursus staan 2 nieuwe boeken centraal.

2 boeken

Joep Dohmen, emeritus hoogleraar ethiek, werkt sinds enkele jaren gestaag aan de volgende twee boeken: Hoe geef ik vorm aan mijn leven? Filosofie van het moderne bestaan (verschijnt najaar 2019) en Het leven als reis. Filosofische bagage voor onderweg (planning 2020).
Beide werken gaan over de houding waarmee moderne mensen in het leven staan. Enerzijds willen wij actief koers houden in ons leven, anderzijds moeten we oefenen in ontvankelijkheid en passiviteit om de talloze lotgevallen te doorstaan. Voor het uitwerken van beide thema’s heeft Joep Dohmen uitvoerig gebruik gemaakt van de vele bronnen uit de geschiedenis van de filosofie, vanaf Socrates tot en met Charles Taylor en Martha Nussbaum.
Binnenkort is het voor hem tijd om te gaan oogsten: beide boeken staan centraal in deze nieuwe cursus die hij in het voorjaar van 2020 op Kreta zal geven. De cursus gaat over wat voor ieder van ons waarschijnlijk de belangrijkste levensvraag is: wat is voor mij de beste reis door het leven? Waarvoor leef ik?

De rol van de reismetafoor

Metaforen geven een krachtige en sturende verbeelding van het menselijk leven. Ze schetsen een bepaald beeld van de aard van menselijke activiteiten, onze talenten en gebreken, de doelen die we nastreven en de echecs die mensen daarbij vaak lijden. Ze tonen onze deugden en waarden, de context waarin we leven en onze verbondenheid met andere mensen. De reis is een klassieke metafoor die laat zien hoe iemand in het leven staat en wat voor leven iemand heeft geleid. Ze laat vooral zien welke ontwikkelingen iemand al dan niet heeft doorgemaakt.

Voorbeelden van reismetaforen

Er zijn duizenden verhalen over reizen en daaronder zijn weer vele honderden ‘grote’ reisverhalen zoals het Bijbelse scheppingsverhaal, de Exodus (het tweede van de vijf boeken van de Joodse Thora), Montaignes Reis naar Italië, Goethes Reis naar Italië, Flauberts reizen naar Egypte, Celines Reis naar het einde van de nacht, en Joseph Conrad Hart der duisternis. Sommige verhalen zijn zo groot en zwanger van betekenis dat ze steeds opnieuw moeten worden verteld, zoals Homerus’ Odysseus dat hernomen is o.a. door Kafavis, James Joyce in zijn Ulysses en Sandro Marai. Zulke verhalen zijn fundamentele bronnen voor onze eigen ervaring. Zij geven ons inzicht en moraal, een stemming en een levenshouding.

Wat is de levensles van Odysseus?

De Franse filosoof Luc Ferry ziet in Homerus’ Odysseus de oorsprong van het humanisme. Hij onderscheidt drie kernbegrippen: kosmos, hybris en dikè. De kosmos is de wereld(orde) die onder leiding van oppergod Zeus uit de chaos tot stand wordt gebracht. De oorspronkelijke harmonie die in de kosmos heerst, wordt telkens weer bedreigd door hybris: overmoed en gebrek aan wijsheid. Om dit wankele evenwicht tussen orde en chaos te handhaven is moraal nodig: rechtvaardigheid (dikè) en trouw. Dat is een van de lessen die Odysseus onderweg van de Goden moest leren. Hoe meer ontberingen en lijden, des te beter was het voor hem als boetedoening voor zijn overmoedige aanval op Troje. To strike, to seek, to find, and not to yield is de roeping van de mens, aldus Alfred Tennyson in zijn gedicht Ulysses.Toch is dat niet de voornaamste les van de Odyssee. Niet alleen slimheid en intelligentie hebben Odysseus gered, maar vooral de beproeving en ontwikkeling van zijn menselijkheid en trouw. Het leven als reis is een ontdekkingsreis naar wat we in het leven echt de moeite waard vinden. De ontdekking van Odysseus’ fundamentele lotsverbondenheid met anderen vormt de kern van Homerus’ oerverhaal.

To strike, to seek, to find, and not to yield

Alfred Tennison (Ulysses)

Voor wie is deze week geschikt?

Deze cursusweek geschikt voor iedereen die van zijn/haar leven een kunstwerk wil maken. Een bijzondere opleiding of voorkennis is niet nodig. Wel een gezonde belangstelling voor filosofie. Zowel beginnende enthousiastelingen als gevorderden in de filosofie komen aan hun trekken. Joep Dohmen is als geen ander in staat om diepgaande filosofie betekenis te geven én eenvoudig toepasbaar te maken voor je leven van alledag.

 

levenskunst 2020 15


levenskunst 2020 13


Werkvormen en voorbereiding

Joep Dohmen heeft een aantal kernthema’s over het reisthema uit de levensfilosofie geselecteerd die, verspreid over de week, aan de orde zullen komen. De cursist zal via voornoemde twee boeken en een reader met filosofische en andere literatuur, kennis maken met de levenslessen en reisverhalen van Montaigne, Rousseau, Goethe, Nietzsche, Kierkegaard, de Beauvoir, Nussbaum, Bauman, Walker en Bieri.

De werkvormen zijn: hoorcolleges, powerpoint-presentaties, tweegesprekken en plenaire zittingen, werkgroepen met tekstlezingen, documentaires en/of speelfilms, gezamenlijke wandelingen met reflectie, meditaties en concrete oefeningen in aandacht, spreken, schrijven en zelfkennis.

WEEKPROGRAMMA

 

Zondag

16.00 uur: kennismaking met elkaar en Joep Dohmen. Een introductie van de week en een korte presentatie over Kreta.
Aansluitend diner.


Maandag

9.00 – 13.00 uur: op Villa Dio Petres
- Vorming, opvoeding en onderwijs anno 2020;
- De kracht van de reismetafoor (Thomas Cole);
- Persoonlijke ontwikkeling, zelfverwerkelijking via de reismetafoor in de geschiedenis van de filosofie (Montaigne, Rousseau, Goethe, Nietzsche).

Lunch op eigen gelegenheid

18.00 uur: op Villa Dio Petres
De vertoning van een toepasselijke film of documentaire.

Diner pensant op Villa Dio Petres.

Dinsdag

9:00 tot 12:45 uur: op Villa Dio Petres
- De cultuur van het reizen: maakt reizen wijzer? Ofwel: waarom zou je volwassen worden? (Susan Neiman);
- Oriënteren, plannen maken en koers houden: over de rol die onze wil en motivatie spelen zodat het leven ook mijn leven wordt (Kierkegaard, Bieri, Rössler).

12.45 uur: een korte video-presentatie over de vallei van Katharo waarna vertrek naar de vallei van Katharo

13.30 tot 15:30 uur: lunch in de vallei van Katharo.

Katharo groep

 

15.30 uur tot 17:00 uur: concrete oefening in zelfkennis (in de vallei van Katharo).

Diner op eigen gelegenheid.


Woensdag

9.00 uur: vertrek naar de archeologische opgraving van de Dorische stad Lato (4e eeuw voor Chr.)

Moderne Levenskunst Lato Joep Dohmen Joep Dohmen geeft een hoorcollege op de trappen van de Dorische stad Lato

9.15 - 10.30 uur: college op de trappen van de oude stad Lato.

10.30 - 13.00 uur: op Villa Dio Petres

- Tijdelijkheid/ Temporaliteit/ Liquid Life: over de vele manieren waarop de tijd een rol speelt in ons leven, zoals duur, kairos, timing en vloeibaarheid (Bauman, Rosa, Safranski);
- Narrativiteit ofwel het levensverhaal als reisverhaal: soorten verhalen die samenhang aanbrengen in ons vaak zo gefragmenteerde leven (Nussbaum, McAdams, Schechtman, Ricoeur).

13.00 uur: wandeling (15 minuten) naar de taverna van Maria in Kroustas

14.30 uur: vertrek naar het 'Historic Parc' van Kroustas (25 minuten rijden) voor een stilte-wandeling van 2 uur. Circa 3.500 jaar geleden stonden hier circa 250 Minoïsche boerderijen.

Diner op eigen gelegenheid.

Donderdag

9:00 tot 13:00 uur: op Villa Dio Petres

- Fragmentatie en gebrokenheid, of heelheid en samenhang? (Bauman)
- Kritiek op het reisverhaal als modern individualistisch project vanuit de zorgethiek (Walker); relaties: over respect, zelfrespect en wederzijdse erkenning (Sennett, Honneth);
- Kwetsbaarheid en tragiek: het leven is slechts beperkt maakbaar, veel overkomt ons en wat dan? Beschouwingen over het onmaakbare deel van ons leven (Nussbaum)

13.00 uur: lunch op Villa Dio Petres

14.30 uur: vertrek naar het charmante plaatsje Mochlos aan zee. Het is heerlijk om daar even te zwemmen of te relaxen.

Mochlos

 

17.00 uur: samenkomst in een zaal van een restaurant in Mochlos en een samenspraak over het meest betekenisvolle reisverhaal van een ieder.

18.30 uur: diner aan zee in restaurant Ta kochulia in Mochlos.

Vrijdag

9.00 - 13.00 uur: op Villa Dio Petres

- Bestemming en de zin van ons leven: de weg, het doel, of allebei? Heeft de notie bestemming vandaag nog betekenis? (McIntyre, Taylor);
- Goed ouder worden en de moderne kunst van het sterven (ars moriendi).

13.00 uur: lunch op villa Dio Petres met afscheidsritueel.

Middag vrij

19.00 uur: afscheidsdiner in Kritsa of Agios Nikolaos.

Zaterdag

De cursus eindigt met het laatste ontbijt.


Datum

Je bent welkom van 24 tot en met 30 mei 2020.

Je kamer

Kies voor het gezellige dorpspension Argyro óf voor de luxere zeer rustig gelegen Villa Dio Petres.

Voor de 6 nachten die je tijdens de cursus op Villa Dio Petres verblijft wordt een meerprijs berekend.
Deze meerprijs dekt ongeveer de helft van de werkelijke meerprijs.

 • € 60 voor de éénpersoonskamer met gedeelde badkamer (één kamer beschikbaar);
 • € 90 voor de tweepersoonskamer met gedeelde badkamer (één kamer beschikbaar);
 • € 120 voor een tweepersoonskamer (drie kamers beschikbaar, waarvan één alleen voor 2 personen).

De meerprijzen zijn per kamer en voor de gehele cursusperiode. Dus niet per nacht. De kamers worden tijdens de cursus goed schoongehouden. Bedlinnen wordt in overleg verschoond, badlinnen naar wens.

Ga voor alle details naar alle info over je kamerkeuze.

Prijzen

De prijzen zijn € 1.260,-- per persoon bij twee personen op een tweepersoonskamer, € 1.315,-- per persoon op een éénpersoonskamer en € 1.375,-- per persoon bij één persoon op een tweepersoonskamer. Dit is voor een (bijna) geheel verzorgde week, exclusief vlucht. De prijs voor de transfers van en naar Heraklion is € 45,-- enkele reis, per persoon.

De genoemde prijzen zijn inclusief:

 • reader en/of boek;
 • docent(-en);
 • cursusmaterialen;
 • logies in een airconditioned kamer, met ontbijt;
 • zorgvuldige begeleiding en een professionele kok;
 • alle in het programma genoemde gezamenlijke picknicks, lunches en diners;
 • heerlijk water bij alle gelegenheden;
 • koffie/thee, tafelwater en frisdranken tijdens de door ons verzorgde gezamenlijke momenten en maaltijden;
 • enkele glazen wijn of bier bij door ons bereide en geserveerde maaltijden;
 • toegangskosten voor bezienswaardigheden in het programma;
 • excursies naar bijzondere plekken;
 • alle vervoer bij de excursies, ook het dagelijks vervoer naar de Academie (Villa Dio Petres);
 • incidenteel vervoer binnen de vrije momenten indien dit logistiek inpasbaar is;
 • boekingskosten.

De prijs is exclusief:

 • vluchten;
 • transfers van en naar de luchthaven van Heraklion à € 45,-- enkele reis;
 • 3 maaltijden;
 • zelf bestelde frisdranken, vruchtensappen, koffie/thee en andere versnaperingen tijdens de maaltijden in restaurants of andere gelegenheden;
 • alcoholische dranken bij maaltijden in restaurants;
 • persoonlijke uitgaven;
 • annulerings- en reisverzekering.

Transfer van en naar de luchthaven Heraklion
We halen je op van (de luchthaven van) Heraklion en brengen je naar (de luchthaven van) Heraklion voor € 45,-- per persoon, enkele reis. Het is een rit van een uur. Een taxi kost € 75,-- à € 100,-- enkele reis. Je kunt ook de regionale bus nemen naar Agios Nikolaos. Dat kost momenteel € 7,70.
Bij boeking krijg je alle verdere informatie.

Een exclusieve week voor een beperkte groep

Het minimaal aantal deelnemers voor deze cursus is 8, het maximum is 16 deelnemers.

Gastenboek Joep Dohmen

Lees de ervaringen van eerdere gasten van Joep Dohmen in 2011-2012, 2013, juni 2014, augustus 2014, mei 2015, oktobert 2015, mei 2016, september 2016, mei 2017, september 2017 en oktober 2018.

Wie is Joep Dohmen?

Lees hier meer over Joep Dohmen. 

Reserveer nu (vragen met * zijn verplicht in te vullen).

Je e-mailadres eindigt op @yahoo.com. De ervaring leert dat ons systeem je reservering dan niet goed verwerkt. Gebruik a.u.b. een ander mailadres of stuur een mailtje naar info@evdaimonia.com. Dankjewel.
Geen e-mailadres gebruiken dat eindigt op @yahoo.com. De ervaring leert dat ons systeem je reservering dan niet goed verwerkt. Als je geen ander e-mailadres hebt, stuur dan een mailtje naar info@evdaimonia.com
Voer alstublieft uw naam in.
maak aub een keuze
Voer alstublieft uw adres in.
Voer alstublieft de postcode en plaats in
Graag invullen
Invalid Input
Geef alstublieft het aantal gasten aan.
Invalid Input
Geef alstublieft aan of vervoer gewenst is.
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
VOER HET NUMMER NOGMAALS IN.