Vrijheid volgens Spinoza | Maarten van Buuren in 2020

Met trots kunnen we nu al melden dat Maarten van Buuren naar Kreta komt in 2020 voor een cursusweek over Spinoza.

Je bent welkom van 7 tot en met 13 juni 2020.
 

Vrijheid volgens Spinoza

Vrijheid vormt de kern van Spinoza’s denken. De Ethica, Spinoza’s levenswerk, is een boek met instructies hoe de mens deze vrijheid kan verwerven.

Spinoza maakt onderscheid tussen verschillende vormen van vrijheid. Er is een innerlijke vrijheid, die weer uiteenvalt in drie soorten: de vrijheid van passies, de vrijheid tot het ontplooien van de vermogens die we in ons dragen en de geheimzinnige ‘vrijheid in noodzaak’, waarmee Spinoza bedoelt dat alle gebeurtenissen in ons leven volstrekt gedetermineerd zijn, maar dat de belangrijkste vrijheid binnen deze determinatie moet worden gevonden.

Naast de innerlijke vrijheid is er de politieke vrijheid, waarbinnen Spinoza onderscheid maakt tussen vrijheid van denken en vrijheid van meningsuiting.

Elk van deze vrijheden gaan we uitgebreid bespreken aan de hand van relevante passage uit Spinoza’s werk en toepassen op ons dagelijks leven. We moeten namelijk niet vergeten dat Spinoza’s filosofie een toegepaste filosofie is, dat wil zeggen een filosofie die we ons door oefening eigen kunnen maken.


Meer is nu nog niet bekend. Wil je op de hoogte gehouden worden en als eerste benaderd worden (vrijblijvend uiteraard) als er geboekt kan worden? Stuur dan een mailtje met de tekst 'belangstelling voor Maarten van Buuren' naar