Persoonsvorming en Bildung | Joep Dohmen en Sjoerd Slagter

Deze cursus gaat over persoonlijke vorming en toegepast leiderschap. Sinds enkele jaren klinkt een nieuwe melodie in het onderwijs, de zorg en het bedrijfsleven. Overal klinkt de roep om Bildung en dat is geen toeval.

Je bent welkom van 22 tot en met 28 september 2019.

Bildung

Bildung is een belangrijk concept uit de filosofie en gaat over persoonsvorming. Persoonlijkheid is de belangrijkste voorspeller van je toekomst, zoals het succes van een loopbaan, het welslagen van relaties (persoonlijk en zakelijk), en vooral een goed en gelukkig leven. 

Praktische wijsheid

Bijna alle grote filosofen vanaf Socrates, Plato en Aristoteles tot en met Michel Foucault, Martha Nussbaum en Peter Sloterdijk hebben een boodschap over de vraag wie wij zijn en wat we moeten doen. Filosofie is naast kritisch nadenken, goed argumenteren en het verbinden van concepten met ervaringen ook en vooral praktische filosofie en als zodanig een zoektocht naar praktische wijsheid. In deze cursus staat het ontwikkelen van praktische wijsheid centraal.

Actorschap, leiderschap en persoonlijke identiteit

Recentelijke zien we overal samenwerkings­verbanden tussen filosofen en mensen uit de onderwijswereld, de zorg en management: pedagogen, leerkrachten, schoolleiders, bestuurders, zorgwerkers. In onze dynamische en globaliserende context ontstaat een toenemende handelingsverlegenheid. Joep Dohmen (hoogleraar ethiek) en Sjoerd Slagter (ex voorzitter van de VO-raad) zijn twee filosofen en auteurs met een brede achtergrond op het gebied van de filosofie van actorschap, leiderschap en persoonlijke identiteit. Beiden zijn actief werkzaam aan de Hogeschool voor Toegepaste Filosofie en het Kenniscentrum Bildung en Persoonsvorming. Dohmen en Slagter pleiten voor Bildung als ´begeleide zelfvorming´ en ontwikkelen daarvoor een compleet programma. Via gerichte oefeningen ontdekken ze nieuwe innerlijke vermogens en zetten die in voor doelgerichte verandering.

De kernthema's

Kernthema´s van deze cursus zijn:

 • het concept bildung;
 • filosofie van opvoeding, vorming en zorg (geschiedenis van de paideia);
 • persoonsvorming (identiteit) en burgerschap (socialisatie);
 • bildung en ausbildung (beroepsvorming);
 • leiderschap en verantwoordelijkheid;
 • deugden (empathie, respect en zorg) en karakter;
 • omgaan met eindigheid en kwetsbaarheid, tegenslag en tragiek;
 • volwassenheid.

Het boek: Moderne Bildung

Leidraad voor deze cursus zal het nieuwe boek van Joep Dohmen zijn: Moderne bildung. Hoe jongeren hun leven vorm kunnen geven (verschijningsdatum eind 2018).

Is deze cursus iets voor jou?

Doelgroepen voor deze cursus zijn:

 • bestuurders, rectoren, directeuren, teamleiders en docenten van scholen, zowel in PO, VO als MBO en alle scholen die staan voor de uitdaging om werk te maken van onderwijsdoelen als ‘socialisatie’ en ‘persoonsvorming’.
 • Bestuurders, managers uit de zorg en de kinderopvang (´van opvang naar vroege vorming´) die geloven in het versterken van persoonlijke weerbaarheid.
 • Bestuurders en managers uit overheidsinstellingen en bedrijfsleven die verdieping zoeken via de filosofie van persoonlijke vorming, actorschap en moreel leiderschap.


Joep Dohmen voor boeken
Joep Dohmen

Joep Dohmen is voormalig hoogleraar Wijsgerichte en Praktijkgerichte Ethiek aan de Universiteit voor Humanistiek. Hij is Lector Bildung aan de Hogeschool voor Toegepaste Filosofie, Hoofd van het Kenniscentrum Bildung en Persoonlijkheid aldaar, en bekend auteur.
Joep Dohmen heeft al vele cursussen verzorgd op de Academie op Kreta. Zowel over levenskunst (voor particulieren) als over Leiderschap (voor managers en bestuurders). Lees in het gastenboek hoe de deelnemers dat hebben ervaren.
Lees hier meer over Joep Dohmen.

Untitledjoerd Slagter aankijkend
Sjoerd Slagter

Sjoerd Slagter is voormalig Voorzitter van de Raad voor Voortgezet Onderwijs (VO-raad) en mede oprichter van de Hogeschool voor Toegepaste Filosofie. Hij is een ervaren topbestuurder in onderwijs en zorg, docent filosofie en auteur. 
Lees hier meer over Sjoerd Slagter 

Joep Dohmen en Sjoerd Slagter werken aan een weekprogramma. Wilt u op de hoogte blijven? Stuur een kort mailtje naar  en u wordt (vrijblijvend) op de hoogte gehouden.

Datum 

Je bent welkom van 22 tot en met 28 september 2019.

Je kamer

Kies voor het gezellige dorpspension Argyro óf voor de luxere zeer rustig gelegen Villa Dio Petres. Voor Villa Dio Petres geldt een meerprijs van € 60 à €120.
Ga voor alle details naar alle info over je kamerkeuze.

Prijzen

De prijzen zijn € 2.995,-- per persoon bij twee personen op een tweepersoonskamer, € 3.055,-- voor de eenpersoonskamer en € 3.115,-- per persoon bij één persoon op een tweepersoonskamer. Dit is een (bijna) geheel verzorgde week inclusief zes overnachtingen.

Prijs transfers van en naar de luchthaven Heraklion
We halen je op van (de luchthaven van) Heraklion en brengen je naar (de luchthaven van) Heraklion voor € 40,-, per persoon, enkele reis. Het is een rit van een uur. Een taxi kost € 75 à € 100 enkele reis.Je kunt ook de regionale bus nemen naar Agios Nikolaos. Die kost € 7,70. Dat kan echter niet op alle tijdstippen. Bij boeking krijg je alle verdere informatie.

Deelnemers betalen en regelen vluchten zelf.

Transfer van en naar de luchthaven Heraklion
We halen je op van (de luchthaven van) Heraklion en brengen je naar (de luchthaven van) Heraklion voor € 40,-, per persoon, enkele reis. Het is een rit van een uur. Een taxi kost € 75 à € 100 enkele reis. Je kunt ook de regionale bus nemen naar Agios Nikolaos. Die kost € 7,70.
Bij boeking krijg je alle verdere informatie.

Een exclusieve week voor een beperkte groep

Het minimaal aantal deelnemers is 6 en het maximum is circa 12.  

Maak je belangstelling kenbaar

Omdat het weekprogramma nog niet klaar is, kun je er voor kiezen om nu je belangstelling kenbaar te maken met een mailtje naar . Dan word je vrijblijvend op de hoogte gehouden.

Reserveer voor de cursus 'Persoonsvorming en Bildung'. 

Reserveer nu (vragen met * zijn verplicht in te vullen)
 1. Je naam:*
  Voer alstublieft uw naam in.
 2. Man of vrouw?

  maak aub een keuze
 3. Je e-mailadres:*
  Voer alstublieft een geldig e-mailadres in.
 4. Je straat en huisnummer:*
  Voer alstublieft uw adres in.
 5. Postcode én woonplaats:*
  Voer alstublieft de postcode en plaats in
 6. Geboortedatum*
  / / Graag invullen
 7. Je telefoonnummer:*
  Invalid Input
 8. Aantal personen:
  Geef alstublieft het aantal gasten aan.
 9. Bij meer personen: graag de gegevens van de andere gast(-en): naam, - e-mailadres, adres, (mobiel) telefoonnummer, geboortedatum
  Invalid Input
 10. Is vervoer van/naar de luchthaven van Heraklion gewenst? Alleen mogelijk tot max. 3 dagen vóór de aanvangsdatum en tot max. 3 dagen ná de einddatum)

  Geef alstublieft aan of vervoer gewenst is.
 11. Waar gaat je kamervoorkeur naar uit?  Invalid Input
 12. Op welke plek wil je verblijven? Zie 'Je kamer' bij 'Meer info'.


  Invalid Input
 13. Er is geen lift aanwezig. Wil je daarom een kamer op de begane grond?

  Invalid Input
 14. Er zijn in de omgeving weinig kamers beschikbaar. Zou je eventueel een kamer met een andere cursist(e) willen delen? Dat is uiteraard goedkoper.


  Invalid Input
 15. Zou je willen aangeven hoe je ons gevonden hebt?
  Invalid Input
 16. Opmerkingen.
  Invalid Input
 17. Als je iets om medische of principiële redenen absoluut niet kunt eten, kun je dat hier opgeven. Veganistisch is niet mogelijk.
  Invalid Input
 18. *
  VOER HET NUMMER NOGMAALS IN.