Tao: filosofie aan den lijve

Terug naar de bron. De kracht van het zachte.

Met Dr. Woei-Lien Chong en Robert-Jan Schippers

Je bent welkom van 21 t/m 27 april 2019 (niet 2018 dus!)

Tijdens deze week zal niet alleen de geest, maar vooral ook het lichaam onze gids zijn naar het ontwikkelen van wuwei, de levenshouding van openheid en wakker aanpassingsvermogen.

Deze week is geschikt voor iedereen die zowel interesse heeft in Daodejing en Zhuangzi, de twee vroegste teksten van de daoïstische filosofie, als in het beoefenen van traditioneel Chinees lichaamswerk. 

kroustas bosHistoric Parc Kroustas

Terugkeren naar de bron op Kreta

Kreta staat bekend om zijn prachtige natuur. Het is dan ook een uitgelezen plek om weer “terug te keren naar de bron”, zoals het daoïsme het noemt, en te leren vertoeven “in de grote ademruimte tussen hemel en aarde”. In deze week gaan we op zoek naar de betekenis van deze uitspraken, niet alleen via tekstbespreking, maar ook d.m.v. lichaamswerk (ongeveer fifty-fifty), wandelingen, een bezoek aan een fascinerende vallei en andere inspirerende plekken op Oost-Kreta.

Om te beginnen gaan we ons, samen met Woei-Lien Chong, verdiepen in sleutelpassages uit Daodejing en Zhuangzi, de twee vroegste teksten van het daoïsme, waarin bepaalde oefeningen worden besproken die het contact kunnen versterken met de levensenergie of qi (ki) die je eigen lichaam, en de kosmos als geheel, doorstroomt.

Vervolgens voegen we ook de daad bij het woord: onder leiding van Robert-Jan Schippers doen we ontspanningsoefeningen op het terras van de schitterend gelegen Academie op Kreta en midden in de natuur. De oefeningen zijn afkomstig uit Chinese qigong- en taijiquan-tradities.

Ontspanning is volgens het daoïsme de sleutel tot de doorstroom van energie, en daarmee tot levenskracht. Ware kracht is niet gelegen in hard en onbuigzaam zijn, zegt Laozi, maar in zachtheid en flexibiliteit, en deze komt voort uit mentale en lichamelijke ontspanning. Via ontspanning en aandacht ontstaat er een innerlijke ruimte waarin je geduldig, zonder storende blokkades, kunt ontvangen wat de situatie je schenkt, om daar vervolgens vaardig op in te spelen, met gevoel voor timing en proportie. Via individuele en partneroefeningen (“pushing hands”) zal duidelijk worden wat het daoïsme daarmee bedoelt.

KatharoDe vallei van Katharo

Het weekprogramma

Woei-Lien Chong en Robert-Jan Schippers werken op dit moment aan een weekprogramma. Van dag tot dag zal beschreven worden welke filosofie-colleges gehouden worden, welke oefeningen je doet en waar we die dag naar toe gaan. Misschien gaan we ook samen koken of een kunstwerk maken. Of een mooie meditatieve wandeling maken. Op maandagavond zal er ook een toepasselijke mooie Chinese film vertoond worden. Wil je op de hoogte blijven? Stuur een mail naar  met een tekst 'belangstelling Tao-week' en we sturen je een nieuwsbrief zodra het weekprogramma rond is.

Robert Jan in actie


Voorbereiding 

Het vooraf lezen van het boek van dr. Woei-Lien Chong, Filosofie met de vlinderslag: de daoïstische levenskunst van Zhuangzi (Damon, 2016) is niet verplicht, maar wordt wel zeer aanbevolen. Als je boekt krijg je het boek thuis gestuurd (een maand voor het begin van de cursus). Als je dat boek al hebt, doen we een suggestie voor een alternatief.

Woei Lien Chong en Robert Jan Schippers2 edited
Woei-Lien Chong en Robert-Jan Schippers

Wie is Woei-Lien Chong?

Dr. Woei-Lien Chong studeerde af in de sinologie en filosofie aan de Universiteit Leiden, en was daar gedurende 25 jaar werkzaam als universitair docent Chinese filosofie. Sinds 2015 is ze verbonden aan de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW). Ze schreef een bijdrage aan de bundel Inleiding taoïstische filosofie (red. Michel Dijkstra), ISVW Uitgevers, 2015. Van haar boek, Filosofie met de Vlinderslag: de daoïstische levenskunst van Zhuangzi (Damon, 2016) is inmiddels de tweede druk verschenen.

Wie is Robert-Jan Schippers?

Robert-Jan Schippers beoefent de martiale bewegingskunsten sedert 1975, en geeft sinds 1991 les in taijiquan en qigong. Hij is tevens gecertificeerd instructeur in karate, zelfverdediging en Dim Mak, en gediplomeerd acupuncturist en tuina-masseur. Sinds november 2014 voert hij i.s.m. de Universiteit Leiden een onderzoeksprogramma uit naar het effect van taijiquan op de vitaliteit van ouderen.

Datum 

Je bent welkom vanaf 21 tot en met 27 april 2019.

Je kamer

Kies voor het gezellige dorpspension Argyro óf voor de luxere zeer rustig gelegen Villa Dio Petres. Voor Villa Dio Petres geldt een meerprijs van € 60 à €120. Ga voor alle details naar alle info over je kamerkeuze.

Prijzen

De prijzen zijn nog niet bekend..

Een exclusieve week voor een beperkte groep

Het minimum aantal deelnemers voor deze cursus is 8 en het maximum is 16 deelnemers.

Maak je belangstelling kenbaar!

Wij verwachten voor deze week veel belangstelling. Het weekprogramma en de prijzen van deze mooie week zijn nog niet bekend. Je kunt dus ook nog niet reserveren. Maar dat zal spoedig wel het geval zijn. Als je belangstelling hebt en op de hoogte gehouden wilt worden, vragen we je een mailtje te sturen naar  Met een simpel tekstje zoals: 'belangstelling Tao-week'. Vrijblijvend natuurlijk. Dan weet je zeker dat je niet achter het net vist.